Dag 7 van 2019: ‘Niet mijn geloof reactie op de #nashvilleverklaring.’

De opstellers van de zogenoemde #Nashvilleverklaring (= link naar Nederlandse versie) uit 2017 noemen zichzelf bijbelgetrouwe Christenen uit Amerika. De verklaring bestaat uit 14 artikelen en samen geven ze een beeld van hoe God seksualiteit heeft bedoeld (volgens de opstellers). In elk artikel van de verklaring wordt bevestigd, bijv. dat een huwelijk een levenslang en goddelijk verbond is tussen man en vrouw. Maar ook ontkend, bijv. dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie.

Vorige week werd bekend dat zo’n 250 predikanten van vooral conservatieve Christelijke gemeenten in Nederland de verklaring hebben ondertekend. Hetzelfde geldt voor prominenten zoals de oud- parlementarier Kees van der Staaij (SGP).

Mijn eerste gevoel: langzaam maar zeker ben ik moe van die hele discussie over seks(ualiteit). Het voelt alsof we niet verder komen met een discussie die ik interessant vond toen ik het spannend vond het woord seks hardop uit te spreken. Dat moment ligt meer dan 20 jaar achter mij. En ondertussen gaan er (nog steeds) miljoenen mensen dood vanwege ziekte en hongersnood. Slapen er mensen op straat in mijn stad. Binnen de kerk ondertussen worden er honderden, zo niet miljoenen uren en euro’s besteed aan wie seks mag hebben met wie. Hoe belangrijk is dat nu…echt.

Maar als ik er wat langer over nadenk het volgende. Laten we er van uitgaan dat de discussie een uiting is van een diep verlangen om antwoord te vinden op de vraag ‘Hoe heeft God mensen (en daarmee mijzelf) bedoeld?’ Zelfs als ik op deze manier naar het onderwerp kijk, is het onmogelijk een dergelijk document te ondertekenen. Als God er is, dan heeft hij zich in de loop van de eeuwen en vooral ook met de komst van Jezus laten zien als een liefdevolle en inclusieve God. Iedereen is een weerspiegeling van God (ook als je toevallig op mensen van hetzelfde geslacht valt of in een ander lichaam geboren bent als waar jij je thuis in voelt). Daarmee is dan ook elk mens waardevol in Zijn ogen.

Nog even kort wat over dit soort documenten. Ik snap niet waarom ze geschreven moeten worden. Het is niet zo dat ze vanuit de hemel naar beneden komen fladderen. Het zijn mensen van vlees en bloed die ze schrijven. Het gaat om interpretaties van teksten die duizenden jaren oud zijn van een God die boven alles een mysterie is. Die helemaal niet relevant zou zijn voor het hier en nu als je hem in regeltjes kunt vatten.

Daarom zeg ik vol overtuiging: #nietmijngeloof.

Veel mensen vragen of het niet weer eens tijd wordt voor een kopje koffie met @keesvdstaaij vanwege de #NashvilleVerklaring. Nou nee. Ik kan deze onzin zó niet serieus nemen, evenmin als islam-gedreven of andere homohaat. Jullie betekenen niks. Liefde is alles. #lovewins— Claudia de Breij (@claudiadebreij) 6 januari 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *