Dag 6 van 2019: ‘Goede oren, slechte oren (nee het leven spaart je niet)’

Wat een opluchting. De eerste week van 2019 zit erop en dus ook de 2 weken vakantie van de kinderen. De opluchting komt niet zozeer voort uit kinderen die weer het normale ritme van school, sport en een sociaal leven oppakken als wel dat we dit allemaal mogen doen. Even geen bijzondere dingen. Heerlijk!

Niet bijzonder is overigens wel relatief. Morgen gaat mijn zoon voor het eerst naar school met digitale oren in. Naast papa is er nog één gehandicapte in huize Achterbergh jr. Tot het moment dat hij ze daadwerkelijk moest gaan dragen was het stoer. We zijn inmiddels anderhalve week verder en het is net Goede tijden, Slechte tijden. De momenten dat hij zijn digitale oren haat en de momenten dat hij vol verwondering is over de wereld om hem heen wisselen elkaar in hoog tempo af.

Ik was 15 toen ik (voor de zoveelste keer) getest werd en uiteindelijk bleek dat mijn oren slechter waren als die van een gemiddeld kind. Toen de eerste resultaten terugkwamen van mijn zoon en bleek dat hij slecht scoorde op horen, wist ik eigenlijk al wel hoe laat het was. In plaats van de slechte score af te schuiven op verkoudheid besloten we door te pakken. Hij werd getest door het audiologisch centrum.

Als vader hoop je dat je vooral je goede eigenschappen en kwaliteiten op je kinderen overbrengt. Toen het definitief was vastgesteld dat mijn zoon slechthorend was, raakte het mij dan ook. Ik zei geëmotioneerd tegen hem: ‘Sorry dat je door mij niet zulke goede oren hebt.’ Zijn reactie was helemaal in lijn zoals je die van een kind van zes kunt verwachten: ‘Hoe komt dat dan pap, heb je in mijn oren lopen schreeuwen of zo?’

Morgen is zijn eerste schooldag in een rumoerige klas. Ik kan mij nog zo goed voor de geest halen hoe de periode van wennen aan een gehoorapparaat was. Hij krijgt morgen een extra dikke knuffel en daarna gaan we zo snel mogelijk dat heerlijke, ‘normale’ ritme in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *