Dag 3 van 2019: ‘Huilen en van ellende weg willen kruipen in de bioscoop.’

Sinds 1937 zijn er al vier versies gemaakt van de film ‘A star is Born’ De laatste versie is van 2018 met in de hoofdrollen Bradley Cooper en Stefani Germanotta (Lady Gaga). De film vertelt het verhaal van een langzaamaan verleppende, mannelijke rockster en de opkomt van zijn ontdekking, later vriendin en vrouw die hem eerste staande houdt en daarna in alle opzichten overvleugelt.

Aan het eind van 2018 zag ik de film. Dat op zichzelf is niet zo bijzonder voor iemand met een abonnement op de lokale bioscoop. Hoe ik er weer uit kwam, heb ik nog weinig meegemaakt. Ik kan er maar moeilijk de vinger op leggen, maar deze film raakte mij diep. Al op de fiets terug naar huis heb ik via Spotify geluisterd naar de filmmuziek en dat ben ik blijven doen. Ook heb ik aan iedereen die luisteren wilde, verteld dat ik huilend en niet lang daarna van ellende met de vingers in de oren en ogen dicht in de bioscoopstoel heb gezeten. Altijd gevolgd door de tip: ‘ga die film kijken.’

In 2017 keek ik de Netflix-docu ‘Gaga: five foot two’. De eerste keer dat ik meer zag dan een zangeres die zich idioot kleedde. Ineens werd Gaga, Stefani. Een (mooi) mens van vlees en bloed met een onwijs mooie stem. Voor de mensen die de docu (nog) niet zagen, rukt de film misschien het masker van de onbenaderbare ietwat vreemde popster af.

Weer terug naar de film ‘A star is Born’ Het schijnt dat Cooper (hoofdrolspeler en regisseur), tegen het advies van anderen in, besloot Stefani de hoofdrol te gunnen. Cooper heeft van Gaga door deze film een actrice gemaakt, maar is door haar een rockster geworden. Dat noem ik nog eens een win-win.

Nadat de film een beetje was ingedaald, vroeg ik mij af waarom ik er zoveel bij voelde? Voor een deel was het de muziek. Schitterend, beeldend en een verhaal op zichzelf. Zeker ook het verhaal. Met als belangrijke les dat het enige wat gelijk blijft, is dat altijd alles verandert en daar moeten we als mens in mee. ‘Maybe it’s time to let the old ways die’ Een voorbeeld van liefde die niet uitkomt, maar daarom niet minder is. En… dat verhaal over een man die slecht begint te horen en door daar niet zorgvuldig mee om te gaan uiteindelijk zichzelf onrecht doet.

Ga hem zien. A star is Born.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *