Dag 15 van 2019: ‘De bankencrisis als zegen’

Dit weekend keek ik voor de tweede keer de film The Big Short uit 2015. Een geweldige film met een sterrencast, genomineerd voor 5 vijf Oscars (waarvan ze er één wonnen). Aan een scene uit die film moest ik denken terwijl ik een artikel in de Telegraaf las waarin oud minister Dijsselbloem van financiën de bankencrisis uit 2008 een zegen voor de Nederlandse banken noemde.

The Big Short was de eerste film die een voor mij begrijpelijk antwoord gaf op de vraag: ‘Hoe kon het dat het in 2008 economisch zo uit de klauwen liep?’ Aan de basis van deze zogenoemde kredietcrisis stond een bubbel in de Amerikaanse huizenmarkt met banken die rommel- of subprime hypotheken op hun balans hadden staan. We volgen in de film financiële experts die tegen de Amerikaanse hypotheekmarkt wedden en daarmee miljoenen en in één geval zelfs miljarden verdienen.

Als twee van de financieel experts een conferentie bezoeken en erachter komen dat ze gelijk hebben. De hypotheekmarkt staat inderdaad op het punt om te vallen, zetten ze met veel geld in het vooruitzicht een dansje in. Wat volgt is onderstaande scene:

In het artikel geeft Dijsselbloem aan dat de bankencrisis ervoor heeft gezorgd dat de Nederlandse banken klaar zijn voor de toekomst. Banken en de overheid werden gedwongen om actie te ondernemen. Ik snap (denk ik) wat Dijsselbloem bedoelt en hij heeft ook een punt.

Tegelijkertijd geldt voor hem hetzelfde als voor die jongens in de film: ‘don’t f***ing dance’. Er werd immers een flinke prijs betaald voor deze wijsheid. Om er twee te noemen: een dubbele recensie én miljarden aan bezuinigingen op de verzorgingsstaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *