Dag 11 van 2019: ‘Waarom de dames die in hun ‘bleate boarsten’ demonstreerden een punt hadden.’

De Verenigde Naties (VN) heeft aan Australië gevraagd om de Saudische tiener Rahaf een verblijfsvergunning te geven. Ze is bang voor haar leven, sinds ze besloten heeft niet Islamitisch te zijn. Ik ken het verhaal van Rahaf omdat vier vrouwen in Sydney, allemaal lid van de zogenoemde ‘Secret Sisters’, 45 minuten lang demonstreerden. Ze riepen de Australische overheid op om Rahaf een verblijfsvergunning te geven.

Ik denk dat het eerlijke antwoord ‘nee’ is als je mij vraagt of ik ook van de Secret Sisters en Rahaf had geweten als de dames niet topless hadden gedemonstreerd. Waarschijnlijk was het nieuws niet eens doorgedrongen tot Nederland als de dames BH’s en topjes aan hadden gehad. Soms werkt een beeld nu eenmaal beter dan 1.000 woorden. Vier paar borsten werden hier gebruikt om een statement te maken die blijkbaar krachtig genoeg was om de wereld over te gaan (en voldoende clickbait om mij te laten klikken).

Toch is het vreemd, dat het blijkbaar zo werkt. Ik wilde wel eens weten of het nou veel voorkomt. Dus even op Google kijken. Het is niet ongewoon (understatement), zo ontdekte ik. Friezinnen (en hun mannelijke vrienden) in ‘bleate boarsten’ omdat ze vinden dat vrouwenborsten seksueel worden gemaakt. Franse dames die zonder hesjes meelopen met de Gele Hesjes. De oekraïense vrouwenbeweging, omdat ze het oneens is met het beleid van de Europese voetbalbond Uefa. En iets met een aanval op Trump in Parijs. En dat was pas pagina 1 van de zoekresultaten.

Nu gun ik iedereen zijn borsten en veel aandacht voor dat waar je voor demonstreert. Alles van een afstandje beziend, denk ik echter dat die dames met hun ‘Bleate Boarsten’ in Leeuwarden een punt hadden die vooral hoofdredacteuren (en mannen die hun sites bezoeken) tussen de oren moeten knopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *