Wat je van series leren kunt?! Over denkfouten

De meeste mensen zien zichzelf als rationele wezens die heel goed in staat zijn om logisch te denken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat dit behoorlijk tegenvalt. We maken allemaal, systematisch denkfouten. Dit zijn snelle conclusies die we trekken over onszelf, een ander of een situatie terwijl we niet genoeg informatie hebben. Deze denkfouten beïnvloeden ons gevoel en gedrag. Vaak op een negatieve manier. De meeste denkfouten maken we onbewust, dus (h)erkennen we ze niet.

De meeste denkfouten raken vooral onszelf. Een paar voorbeelden. We vullen in wat we denken dat de ander denkt. Voelen ons persoonlijk aangesproken door een chagrijnige collega, terwijl hij niet boos is op ons, maar omdat hij vanochtend ruzie had met zijn vrouw. Of we plakken stickers: na een fout noemen we onszelf dom. Een manier om jezelf van deze denkfouten te bevrijden is door ze op te sporen (voor jezelf zichtbaar te maken) en te benoemen.

Denkfouten beperken zich niet tot mensen, ze worden ook zichtbaar in organisaties en systemen. In de Engelse serie Bodyguard staat het werk van de Engelse geheime dienst en de Londonse politie centraal. De serie laat zien hoe ‘conformation bias’, de denkfout dat we geneigd zijn om te zoeken naar informatie die onze vermoedens bevestigen, opsporingsinstanties kwetsbaar maken. Ze rechercheren en selecteren data op basis van wat het meest voor de hand liggende scenario lijkt te zijn. De opsporingsinstanties komen niet verder. Er ontstaat zelfs een gevaarlijke situatie waarin het echte gevaar niet langer zichtbaar wordt gezien.

Vind je alles wat hierboven staat oninteressant? Je kunt Bodyguard ook gewoon kijken omdat het een vette serie is vol actie en interessante verhaallijnen. Ik vond het een van de prettige verrassingen van de afgelopen tijd.

Deze blog is eerder verschenen op mijnserie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *