365 dagen bloggen, dag 342: ‘Iets met de kat die van huis is’

Elke ouder heeft zo zijn of haar eigen opvoedingsstijl, tenminste de meeste mensen die ik ken wel. Tuurlijk zijn er algemene regels en waarden die je probeert mee te geven aan je kinderen, maar er zijn ook onderdelen waarin je als ouders eigen regelruimte hebt.

Bij ons thuis zijn de algemene regels: lief doen tegen elkaar, respect tonen en niet liegen. Dit is de basis van de opvoeding (vinden wij), daarbuiten is een boel mogelijk. Hoe die regels geïnterpreteerd worden is niet aan de kinderen, maar aan papa en mama. Respect is een breed begrip. Zo valt daaronder de manier waarop je opa en oma aanspreekt, maar ook de manier waarop je (soms) kijkt. Denken we anders over wat dat inhoud, dan hebben we het daar met elkaar over.

Vandaag is mama weg en dat betekent ineens dat er andere regels gelden. Zoiets als: de kat is van huis en de muizen dansen op de tafel. Papa is minder uitgesproken over wat er gegeten en bewogen moet worden en ook houdt hij niet precies bij hoeveel TV er al gekeken. Vroeger viel dat de kinderen niet zo op, maar nu ze 5 en 8 zijn, weten ze dondersgoed hoe het zit. Bij wie je moet vragen om dat extra snoepje, maar ook wat het betekent als mama een weekendje weg is. Een en al gezelligheid!

De katten dansen kwistig op de tafel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *