365 dagen bloggen, dag 337: ‘Dan Browns Origin’

In 2004 verscheen in Nederland het boek ‘de Da Vinci Code’ van Dan Brown. Vanaf dat moment was ik verknocht aan zowel de schrijver als het soort boek, namelijk: een historische thriller waarin werkelijkheid en fictie op een spannende manier worden gecombineerd.

In Browns nieuwste boek ’Origin’ speelt dezelfde hoofdpersoon als in o.a. de Da Vinci Code de hoofdrol, namelijk professor Robert Langdon. Een fictief figuur die les geeft aan Harvard als hoogleraar kunstgeschiedenis. Dit keer speelt het verhaal zich af in Spanje, waar een oud-leerling van Langdon de professor uitnodigt bij de presentatie te zijn voor zijn laatste wetenschappelijke ontdekking in het Guggenheim-museum in Bilbao. Hij claimt een wetenschappelijk antwoord te hebben gevonden op de twee belangrijkste vragen in de menselijke geschiedenis: waar komen we als mensen vandaan en waar zijn we op weg naar toe? Zoals altijd in Browns boeken loopt de avond anders dan verwacht. Langdon komt in een strijdt op leven en dood terecht om de wetenschappelijke ontdekking van zijn oud-leerling en vriend te beschermen en aan de wereld te openbaren.

Wat het boek wat mij betreft aantrekkelijk maakt is dat Brown erin slaagt om complexe wetenschappelijke theorieën over o.a. de begin van leven te combineren met een spannend verhaal. Het is niet iedere schrijver gegeven om een miljoenenpubliek na te laten denken over de vraag: waar komen we vandaan en waar gaan als mensheid, onder invloed van de huidige technologische ontwikkelingen, naar toe. Een van de hoofdpersonen in het boek is de supercomputer Winston. Zijn rol werpt een aantal interessante vragen op over hoe we als mens om zouden moeten gaan met intelligentie in systemen.

Ik weet het, je moet ervan houden, maar als je net als ik een liefhebber bent van de avonturen van Langdon, dan is ‘Origin’ zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *