365 dagen bloggen, dag 334: ‘Blauwvingers’

Vanuit Apeldoorn namen we vrijwel altijd de auto richting Zwolle. Op bezoek bij mijn opa en oma was een terugkerend spelletje wie als eerste de Peperbus, de onze lieve vrouwentoren zag. Hij torent boven het landschap uit als je vanaf de A50 op Zwolle afrijdt. Er stond nogal wat mist vandaag. Voor mijn werk moest ik in Zwolle zijn en ik nam na aankomst even de tijd om te genieten van het beeld van de strakblauwe hemel en de toren die door de flarden mist/wolken heen kwam.

Even terug op bekende grond dus. Mijn vader is een geboren, getogen en trotse Zwollenaar. Mijn moeder is import, maar heeft een groot deel van haar jongere leven in de hoofdstad van Overijssel gewoond. Mijn vader is in tegenstelling tot mijn moeder dus een echte blauwvinger.  Een wat? Yep een blauwvinger dus.

Nadat ik vertelde over mijn Peperbus-momentje vertelde mijn vader het verhaal achter de Zwollenaar als blauwvinger. De Hanzesteden Zwolle en Kampen hebben van oorsprong een vete met elkaar. Toen ze in Zwolle weinig geld hadden en ze het klokkenspel van een door brand verwoeste kerk aan Kampen aanboden gingen de Kampenaren akkoord onder voorwaarde dat ze mochten betalen met kleingeld. Toen uiteindelijk alle kopermunten geteld waren hadden de tellers blauwe vingers. En zo werd een Zwollenaar een blauwvinger.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *