365 dagen bloggen, dag 328: ‘de heilige rita’

Als het gaat om boeken dan ben ik een veelvraat. Ik lees veel en alles door elkaar. Veel genres ook. Af en toe dan kom je een schrijver tegen die verrast, waarvan ik mij afvraag waarom ik niet eerder iets van hem heb gelezen. Zo las ik deze week ‘de heilige Rita’ van Tommy Wieringa. Wat een mooi boek en wat een goede schrijver.

Het boek vertelt het verhaal van Paul Krüzen. Een man die samen met zijn vader in een boerderij in het oosten van Nederland woont, in een vergeten dorp ergens vlak tegen de Duitse grens aan. Zijn hele leven speelt zich af op een paar vierkante kilometer, totdat er een Rus op het erf neerstort. De Rus versiert uiteindelijk zijn moeder en verlaat het dorp. Kort daarop komen de Chinezen die niet alleen een Chinees, maar ook een snackbar runnen en uiteindelijk besluit Paul samen met een vriend op vakantie te gaan naar Zuid-Oost-Azië. De titel verwijst naar ‘de heilige Rita’. Beschermheilige van de hopeloze gevallen. Volgens Paul vallen hij, zijn vader en zijn vriend in deze categorie.

De Heilige Rita is een roman over wat het betekent in een dorp te wonen zonder veel perspectief. Zoals in elke goede roman gebeurt er weinig, maar tegelijkertijd gaat het over alles: liefde, dood, eenzaamheid en wat het betekent om aan het einde van een lijn van generaties te staan.

Ik vond het een geweldige roman en Tommy Wieringa een prettige verrassing. Uiteraard heb ik wel eens van Joe speedboot gehoord, zijn bekendste roman, maar nu staat hij zeker hoog op mijn verlanglijstje. De doeltreffende en beheerste stijl van schrijven spreekt mij aan. Net als zijn vermogen om de karakters tot leven te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *