365 dagen bloggen, dag 326: #sinterklaasbestand

Vandaag stond er in het Algemeen Dagblad een oproep van de hoofdredactie van de krant. Ze riepen op tot een staakt het vuren. Zoals de hoofdredacteur het vanochtend op de radio verwoorde, tijdens de twee wereldoorlogen was er ook sprake van een staakt het vuren rond de kerstdagen. Nu de Sint in het land is moet volgens de redactie de discussie rondom Zwarte Piet even doven en moet er alleen aandacht zijn voor een gezellig kinderfeest. Even geen moeilijke discussies over racisme. Die discussie voeren we de rest van het jaar wel.

De radioverslaggeefster vroeg of dit wel kon: ‘een krant met een uitgesproken opvatting?’ Een krant is er toch om objectief het nieuws te brengen en niet om zich uit te spreken over dit soort heikele kwesties?! Nu weet ik niet meer precies welke term de hoofdredacteur gebruikte, maar dat is misschien ook niet zo van belang. Wat hij aangaf is dat journalisten net mensen zijn. De afgelopen dagen liepen de emoties aan beide kanten hoog op. Voor- en tegenstanders gingen elkaar, verbaal en fysiek, steeds meer te lijf en daar ergens tussenin staan de kinderen die er niets meer van begrijpen.

Ik vind het een sympathiek idee zo’n tijdelijk staakt het vuren. In ieder geval zolang de sint in het land is. Deze discussie tussen volwassenen, verdient een volwassen houding en dat betekent dat elke partij zich inleeft in de consequenties voor kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *