365 dagen bloggen, dag 324: ‘Ergens echt goed in zijn’

Ik weet niet of je het herkent, maar vaak heb ik het idee dat ik daar dingen wordt voortgedreven. Het is vaak lastig precies de vinger erop te kunnen leggen wat het is. In mijn werk, in de relatie met mijn vrouw en kinderen. Vaak is het een verlangen. Om een goede vader, man of zoon te zijn, een goede werknemer. Vaker nog is het de angst voor het tegenovergestelde. Dat wil zeggen om mensen of mezelf teleur te stellen.

Vandaag had ik weer zo’n moment dat ik mij besefte dat ik een diep verlangen heb om ergens goed in te zijn en dat dit gezien wordt door de ander. Zo’n verlangen drijft mij voort, motiveert mij om mezelf te ontwikkelen, nieuwe dingen te proberen en te ondernemen. Soms ook zijn er momenten dat ik mijzelf erin vastdraai. Te snel, te veel, te groot en te meeslepend. Mijn geest wordt voor de gek gehouden door… zichzelf.

Volgens het Boeddhisme moet je verlangen opgeven om werkelijk in het moment te kunnen leven. Verlangen zorgt voor dromen en terugkijken, maar stelt je minder in staat om in het hier en nu te leven. Zoals hierboven beschreven, heeft verlangen ook mooie kanten: het daagt je uit ergens in te uit te blinken, maar met zo nu en dan iets minder verlangen en iets meer zijn, zou mijn leven wat meer in balans zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *