365 dagen bloggen, dag 323: ‘Netneutraliteit’

In de categorie dingen waar ik mij op dit moment druk over kan maken, maar het heel goed kan begrijpen als dit niet voor iedereen geldt: netneutraliteit.

Netneutraliteit is volgens Wikipedia een trefwoord waaronder de discussie over de vrijheid van het internet plaatsvindt. In Nederland is sinds 2013 in de wet vastgelegd dat er sprake is van netneutraliteit. Dat betekent dat internetproviders geen diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren. Als klant bepalen we zelf welke dienst of product we online afnemen en de internetprovider mag de ene aanbieder niet meer of minder bevoordelen.

In Amerika ligt netneutraliteit onder vuur. Concreet betekent het dat internetproviders een extra businessmodel voor zichzelf creëren. Maken we als consument veel gebruik van Netflix die daarmee gigantische hoeveelheden data verbruiken, dan kan een internetprovider ervoor kiezen om die data extra te gaan belasten. Door een eigen product te promoten en alle ruimte te geven of door een onafhankelijke partij of van hun directe concurrenten extra geld te vragen voor het gebruiken van de infrastructuur.  Het onderwerp werd in Nederland actueel rond de opkomst van WhatsApp. KPN verloor veel geld omdat steeds minder mensen gingen sms-en en steeds meer mensen een appje stuurde. Er werd door KPN nagedacht over een mogelijke blokkade of het extra belasten van de dienst. Op dat moment veranderde de Tweede Kamer de wet om ons als consument te beschermen

Tegenstanders (zoals ik zelf) vinden dat het internet van iedereen is. De internetproviders hebben hun werk te doen om de infrastructuur van het web in leven te houden. Deze manier van geld verdienen gaat in tegen alles waar het vrij web voor staat. In Nederland worden we beschermd door de wet. Helaas is dat in Amerika (nog) niet zo. Wat ik ervan begrijp zijn de Nederlandse en Amerikaanse markt niet vergelijken. Voor een groot deel komt dit door de beperkte bescherming van consumenten. In Amerika staat de markt centraal. Dit heeft geleid tot een aantal grote partijen met weinig concurrentie. Best dubbel als je erover nadenkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *