365 dagen bloggen, dag 321: ‘In verzet’

Je hebt hete hangijzers en je hebt onderwerpen waar partijen elkaar uitmaken voor rotte vis en geen fatsoenlijk gesprek meer mogelijk is. Mooi voorbeeld daarvan in Nederland is wat er de laatste tijd gebeurt rondom Zwarte Piet.

Vandaag kwam de goedheiligman, Sinterklaas aan in Nederland, Dokkum op precies te zijn. Voor een deel van de Nederlandse bevolking is Zwarte Piet een voorbeeld van racisme. Deze mensen wilden graag in Dokkum komen demonstreren. Ze hadden zich keurig aangemeld en zouden met bussen naar het dorpje worden gebracht. Daar zouden zij, op een aparte plek krijgen om te demonstreren. Dit was niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een groep mensen vond dat ze in moesten grijpen en blokkeerden de snelweg om te voorkomen dat deze mensen konden demonstreren. Want ‘demonstreren doe je niet bij een kinderfeest’.

De reacties liepen uiteen. Volgens sommigen waren deze mannen en vrouwen helden. Er zijn al acties gestart om de juridische kosten die uit de actie voortkomen te betalen. Deze mensen ‘kwamen in verzet om de kinderen te beschermen.’ Anderen en in alle eerlijkheid ik hoor ook bij die groep, waren een stuk minder gecharmeerd van deze actie. Iedereen zal daar zijn eigen reden voor hebben. Voor mij hangt dit nog niet eens zo zeer samen met de vraag of je vindt dat de demonstranten een punt hebben. Ook als ik het niet met ze eens zou zijn, dan nog is er zoiets als vrijheid van meningsuiting en de vrijheid te demonstreren. Deze mensen hielden zich keurig aan de gemaakte regels, die hadden alle recht zich uit te spreken.

PS: onderstaande filmpje zag ik een paar dagen later:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *