365 dagen bloggen, dag 320: ‘Over verlangen’

Een goede vriend van mij is Boeddhist. In mijn tienerjaren gaf hij mij ooit eens een boekje van de Dalai Lama. Mijn kennismaking met deze filosofie / religie beperkte zich tot dat moment tot de film ‘Seven Years in Tibet’ met Brad Pitt.

Dit jaar waarin een jaar lang de focus ligt op thuis en werk blijkt, meer dan ik van tevoren had gedacht, een spirituele zoektocht. Door na te denken over wat ik geloof vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker in elkaar en lijkt het mij meer bezig te houden als ik dacht. Het is mooi om onder het genot van een Radler en een wijntje met iemand bij te praten die vanuit een andere overtuiging voor een groot deel dezelfde dingen in het leven belangrijk vindt.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van het Boeddhisme is voor mij de benadering van het individuele spirituele pad en dat lijden wordt veroorzaakt door verlangen. Voor wat betreft dat laatste: als mens zijn we altijd op zoek naar meer en dat gaat ten koste van onszelf en alles waar we mee samenleven, denk aan: andere mensen dieren en het milieu. Hoe meer mijn eigen zoektocht mij brengt richting een een mystieke kijk op God en religie hoe aantrekkelijker ook dat soort elementen van het Boeddhisme voor mij worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *