365 dagen bloggen, dag 316: ‘Nudgen richting een gezond alternatief’

In 2008 las ik voor het eerste over de term nudgen. Het komt voort uit de gedragspsychologie en gaat erover dat je mensen door ze een duwtje te geven de juiste kant op laat bewegen.

Volgens mijn collega is het alsof er een zwerm sprinkhanen door de bak heen is gegaan. Van de mooi ingerichte bak met fruit is aan het einde van de dag weinig meer over.

Het begon een paar maanden geleden met de vraag van de personeelsvertegenwoordiging: wie vindt dat het afgelopen moet zijn met die bakken snoep? In de daarbij horende enquete was ik vrij uitgesproken in mijn mening, namelijk: ik kan mij hier niet heel druk om maken. Het schijnt zo te zijn dat het merendeel van mijn collega’s daar ook zo over dachten.

Het was blijkbaar wel een mooi moment voor de introductie van fruit op het werk. Er werd niets verboden, maar naast de snoeppot kwam de fruitmand te staan. Een keer per week afgeleverd en vol met heerlijke stuks fruit. Van appel tot peer, bananen, sinaasappelen en mandarijnen. Niemand heeft het meer over wat mag of niet, maar als je de keuze hebt tussen iets gezonds én iets waarvan je weet dat het niet goed voor je is, gaat het merendeel over stag en kies voor een gezond alternatief.

Blijkbaar werkt het dus wel, zo’n duwtje de goede richting op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *