365 dagen bloggen, dag 315: ‘Hollandse luchten’

Overal zijn wolken en (bijna) overal schijnt de zon. Toch ben ik een groot liefhebber van de Hollandse luchten en raak er niet op uitgekeken. Als kind lag ik, net als de meeste kinderen, op mijn rug in het gras om samen met mijn vriendjes dieren te ‘vinden’ in het wolkendek. Nu als 36-jarige geniet ik onwijs van de stapelwolken. Ik ben niet de enige.

In de zeventiende eeuw waren Hollandse meesters (schilders) net als Hollandse luchten een begrip. Nederland met zijn Ruisdael-wolken. Stapelwolken vernoemd naar de 17de eeuwse landschapsschilder. Het platte land met zijn oneindige horizon waar de wolken vaak haast lijken te hebben. Ze worden voortgejaagd door de wind. Mijn persoonlijke favoriet zijn de vooral najaar- en winterdagen waarop de zon zijn best doet om door de niet aflatende stroom van wolken heen te komen. Zon en wolken vormen op die manier een knipperlicht met onvoorspelbare lichtval tot gevolg.

Vandaag was weer zo’n dag. Soms is het niet moeilijk om schoonheid te vinden, dan hoef je alleen te kijken naar de Hollandse luchten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *