365 dagen bloggen, dag 313: ‘Bewijs het eerst maar eens…Gekkies!’

In Amerika is de nationale gekkie-club (republikeinen) onder aanvoering van opper nationale gekkie Donald Trump bezig met nadenken over een nieuw belastingstelsel. Volgens de republikeinen is één onderdeel van levensbelang, namelijk: dat rijken en bedrijven nog minder belasting gaan betalen dan ze nu al doen. Volgens de New York Times geloven de republikeinen in sprookjes, namelijk: ‘het triple down effect’. Wat betekent dat als je bedrijven en rijke mensen weinig belasting laat betalen, dit goed is voor de werkgelegenheid en arme mensen. Dit is nog nooit bewezen!

Nu zou je bijna denken dat zoiets alleen in Amerika kan gebeuren, omdat ze daar de nationale gekkie-club én de Donald hebben, maar niets is minder waar. In Nederland doen we ook aan dit soort gekkie-dingen. We geven 1,2 miljard aan buitenlandse bedrijven door de weinige belasting die ze betalen over winst (dividentbelasting) verder te verlagen.

Ik heb genoten van Jesse Klaver als aanvoerder van Groen Links én de andere partijen uit de oppositie die de regering hier hard op aanpakken. Waar is het wetenschappelijk bewijs dat dit werkt? Voor welk probleem is dit een oplossing? Wie heeft hier belang bij? Om maar met mijn favoriete reclameslogan te spreken: ‘We zijn toch niet gek!’ Zolang dit soort idiote dingen gebeuren, mensen nog tonnen aan salaris ontvangen in publieke functies en ik in een belastingparadijs woon, wil ik niets maar dan ook niets meer horen over bezuinigen op ambtenaren of het terugbrengen van het percentage dat we aan ontwikkelingssamenwerking betalen.

Bewijs het eerst maar eens… Gekkies!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *