365 dagen bloggen, dag 325: ‘Ik ben geel en groen’

Om maar meteen de onduidelijkheid weg te nemen. Ik ben nog misselijk, nog op een of andere manier ziek of geïrriteerd, maar wel geel en groen.

Een vriend van me werkt als coach en in leuk en goed gesprek deelde hij met mij de systematiek van ‘Profile Dynamics’. Een manier om je persoonlijke waarden en drijfveren zichtbaar te maken, gebaseerd op het ontwikkelingsmodel van de Amerikaanse hoogleraar psychologie Clare W. Graves (tijdgenoot van Maslow). Nu ben ik een grote liefhebber van deze testen. Eén plus één is twee en dus kreeg ik vandaag onder het genot van een drankje en een hapje mijn persoonlijke profiel uitgelegd. Het uiteindelijke rapport geeft een beeld van waarden, drijfveren en de voorkeuren en allergieën die eruit voortkomen.

Uit mijn profiel blijkt dat ik het hoogste scoor op de onderdelen ‘geel’ (22) en ‘groen’ (21). Daarna volgen de kleuren ‘rood’ (15) en ‘oranje’ (13). Samenvatting (volgens het rapport): ‘Het profiel laat zich kortweg typeren als dat van een analytische geest met oog voor de medemens.’ Daarna gaat het nog 1 1/2 pagina verder, maar daarmee zal ik jullie niet vermoeien. Ik kan mij voorstellen dat jij je nu afvraagt wat het geel en groen te zijn. Daarom hieronder een korte uitleg over het waardesysteem en deze twee specifieke kleuren.

In algemene zin geldt dat Profile Dynamics uitgaat van zeven verschillende waardesystemen. Deze zijn ooit ‘gezien’ door Graves en staan aan de basis van hoe we als mens denken en doen. Vaak is het zo dat de verschillende waardesystemen in meer of mindere mata aanwezig zijn in één en dezelfde persoon. Van paars tot Turkoois en alles ertussenin (bekijk ze hier). Zoals gezegd, scoor ik het hoogste op geel (22) en groen (21).

Geel is de kleur van individuele vrijheid en onafhankelijkheid, van onderzoek en analyse, origineel en oorspronkelijk. Kwaliteiten die erbij horen zijn: open, innovatief, creatief, motiverend leiderschap, dringt door tot de kern. En de valkuilen zijn: complicerend, chaotisch, gereserveerd, eigenwijs, kritisch

Oog voor de medemens en invoelend vermogen is typerend voor mensen met een hoog groene score. Groen hecht aan het groepsgebeuren, goed overleg en onderlinge communicatie. Kwaliteiten die erbij horen zijn: warm, inlevend, hulpvaardig, harmonie, consensus. En de valkuilen:  soft, trage besluitvorming, conflictmijdend, weerstand tegen individueel succes.

De complexiteit van een mens is moeilijk te vangen in een test, toch herken ik mij voor een groot deel in de uitkomsten. Wil jij meer weten over wat de test voor jou of je team kan betekenen? Neem contact op met: Jawel.nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *