365 dagen bloggen, dag 298: ‘Geschiedenis van de vooruitgang’

Ik heb de afgelopen week weer erg genoten van een boek: ‘de geschiedenis van de vooruitgang’. Het boek is geschreven door Rutger Bregman. Hij is journalist voor de correspondent en daarnaast vooral ook activist. Iemand die zich actief inzet voor een betere wereld oa via het basisinkomen. Van oorsprong is Bregman Historicus.

In ‘de geschiedenis van de vooruitgang’ wordt het verhaal vertelt van de menselijke vooruitgang en wat het ons in de loop van de geschiedenis heeft opgeleverd. Toen het boek in 2013 uitkwam werd het onder andere besproken in de Volkskrant. Het boek kreeg twee sterren én de schrijver van de recensie zelf was een nogal pedante vijftiger. Ik zelf ben een stuk enthousiaster.

Het boek vertelt het verhaal van de menselijke vooruitgang. Van de oerknal tot uiteindelijk het perspectief op de toekomst. De Israëlische historicus Harari heeft met zijn boeken Sapiens en Homo Deus hetzelfde gedaan, maar dan veel grondiger. Toch spreekt het boek van Bregman aan. Het boek wakkert de activist in mij aan. Dat deeltje van mij dat stiekem op de barricade zou willen springen, die nog wil geloven in de grotere verhalen. In de toekomst.

We zijn niet zozeer aanbeland bij het einde van de geschiedenis of aan het einde van de vooruitgang, als wel aan het begin van een nieuw tijdperk. We hebben weer dromers nodig! Lees ‘Geschiedenis van de vooruitgang’ dan vooral ook als jij weer wat inspiratie en peper nodig hebt om je in te zetten voor een betere wereld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *