365 dagen bloggen, dag 296: ‘Anne Frank en hersenloze figuren’

Sommige voetbalsupports zijn hersenloze figuren, zo bewijzen de harde kern supporters van Lazio Roma maar weer. Heel Italië is over ze heen gevallen omdat ze antisemitische-stickers verspreiden van Anne-Frank met een jasje aan van eeuwige rivaal AS Roma. De foto misbruiken van iemand die is gestorven in de Duitse vernietigingskampen om een antisemitische boodschap te verkondigen. Donald Trump en Thiery Baudet zijn er niets bij.

De voetbalclub zelf is, terecht, diep door het stof gegaan. Het is overigens niet voor het eerst dat de harde kern van Lazio zich misdraagt. Niet lullen maar poetsen zou ik zeggen. De club zelf heeft inmiddels aangekondigd jaarlijks een reis te gaan organiseren voor 200 jonge voetbalsupporters naar Auschwitz. Historisch klopt dit niet, want Anne Frank is overleden in Bergen Belsen. Het bewijs is inmiddels echter geleverd dat het hard nodig is om deze jonge voetbalsupporters iets te leren over de gruwelen van de shoah. Laten we hopen dat het indruk maakt en dan is het hopelijk een stapje in de goede richting.

Naast de voetbalclub zelf, heeft heel Italië geschokt gereageerd. Zo heeft de Nationale voetbalbond besloten tot 1 minuut stilte waarin er een stuk tekst uit het dagboek van Anne-Frank wordt voorgelezen. Een tekst die behalve hoop ook een waarschuwing in zich draagt.

,,Ik zie hoe de wereld langzaam steeds meer in een woestijn herschapen wordt, ik hoor steeds harder de aanrollende donder, die ook ons zal doden, ik voel het leed van miljoenen mensen mee. En toch, als ik naar de hemel kijk, denk ik, dat dit alles zich weer ten goede zal wenden, dat ook deze wreedheid zal ophouden, dat er weer rust en vrede in de wereld zal komen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *