365 dagen bloggen, dag 291: ‘Geo Storm’

Mijn vrouw is om 18.00 uur net terug van een werkdag als ik haar durf te vragen: ‘schatje, vind je het goed als ik vanavond naar de film ga?’ Als eigenaar van een kaart waardoor ik voor 19 euro per maand naar de film kan, trek ik mij regelmatig terug in een wereld die niet echt bestaat. Vanavond wordt de wereld bedreigd door een storm die zijn weerga niet kent.

Er zijn verschillende scenario’s te verzinnen over hoe de wereld zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Wat we weten is dat er sprake is van een verandering van het klimaat. Even los van de vraag hoe deze verandering ontstaat, wordt het weer waarschijnlijk steeds onvoorspelbaarder.

Een fascinerende manier van kijken naar de toekomst wordt uitgedragen door mensen die ‘technologische singulariteit’ voorspellen. Deze manier van kijken naar de toekomst houdt in dat de techniek en wetenschap zich in zo’n tempo blijven ontwikkelen dat ze uiteindelijk leiden tot een samenleving die we als mensen niet meer begrijpen en die helpt de problemen zoals we die ervaren (oa als het gaat om klimaat) op te lossen. Geo-storm is boven alles gewoon een spannende actiefilm, maar ik moest wel denken aan singulariteit.

In de film heeft de mensheid een systeem ontwikkeld dat de klimatologische omstandigheden op aarde controleert. Geen overstromingen, hittegolven en andere ellende meer. Het wordt allemaal in de kiem gesmoord door een wereldwijd opererend systeem van satellieten en raketten. De mens heeft door middel van hard werken en nieuwe technologie het weer onder controle. Uiteraard kan dit nooit goed gaan, maar dit keer ligt het een keer niet aan de onvoorspelbaarheid van het weer.

Geo-storm garandeert een avondje ongecompliceerd in de bios hangen. Mede mogelijk gemaakt door mijn vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *