365 dagen bloggen, dag 288: ‘Warme herfstdag’

Van mijn coach moet ik meer in het hier en nu proberen te leven. Minder denken en meer zijn en voelen. Ik sluit mijn ogen en hoor de zee op kustlijn kapot slaan. Om mij heen spelen de kinderen en ik hoor behalve hen en de golven de wind langs mijn oren suizen.

Het is vandaag extreem warm voor een herfstdag. Vanochtend vroeg zijn we vertrokken richting Bloemendaal aan Zee. Een heerlijke eerste vakantiedag aan het strand ligt in het verschiet. De temperatuur loopt op en de zon staat inmiddels al hoog aan de hemel. We zijn geïnstalleerd en dan gaan dus de ogen dicht. Ervaren zonder daar iets van te vinden. Letten op je ademhaling. Allemaal zinvolle tips die ik kreeg van mijn coach. Maar hier zit ik dan op de laatste mooie dag van het jaar.

Hoe meer ik mij erin verdiep, hoe meer ik erachter kom dat je geheugen niet veel meer is dan een evolutionaire mindfuck. Verleden is niet meer dan onze herinneringen en veel gaat over wat je ervaren hebt in plaats van wat er feitelijk gebeurt is. De toekomst is niet meer dan een beeld van wat komen gaat. Waarbij er zoveel factoren zijn die je niet kent, dat het vaak een stuk positiever uitvalt als gedacht. Het nu is het enige wat echt is. Daar denk ik aan, zo in de zon op dat strand. Oeps: geen gedachten!

De opdracht is om elke ochtend vijf minuten in mijn bed te blijven liggen en te zijn. In een gemiddelde week lukt mij dat drie van de zeven ochtenden en dan ook nog eens met moeite. Het is alsof mijn gedachten aangaan vanaf het moment dat ik wakker word. De actielijst verschijnt voor mijn geestesoog en de enige manier waarop ik die ietwat naar de achtergrond kan verdringen is door een podcast of boek op te zetten.

Toch zijn er de afgelopen weken steeds meer momenten van rust. Op een bankje in het park achter kantoor, achter mijn PC, in de zon naast een overvolle markt en nu op het strand. Momenten dat de zon doorbreekt. Niet die warme bol lava in de lucht, maar een moment zonder gedachten en met aandacht voor het hier en nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *