365 dagen bloggen, dag 287: ‘De levens van Jan Six’

Stel je voor dat je eeuwen terug kon kijken in de tijd en een beeld kon krijgen van op welke manier jouw voorvaderen in de 17de eeuw leefden. Dat je hun gedachten kon bestuderen omdat zij ze op papier hadden gezet. Fascinerend toch!

Geert Mak heeft een aantal jaar de tijd genomen om zich te verdiepen in de familie Six. De oudste zoon van deze familie is en was de patriarch en heet Jan. De eerste Jan leefde in het 17de eeuwse Amsterdam en bouwde het familiefortuin op. Hij was een vriend van Rembrandt van Rijn en is door hem geschilderd. Door de eeuwen heen slaagt de familie Six erin om het fortuin te behouden door slimme huwelijken aan te gaan. Ook bouwt de familie een stroom aan bezittingen (oa honderden schilderijen) en documenten op waardoor het mogelijk is voor Mak de familiegeschiedenis gedetailleerd te beschrijven.

Hij plaatst die geschiedenis in de context van de tijd waarin de Jannen en hun familieleden leefden. Van Amsterdam als broedplaats van het moderne kapitalisme in de 17de eeuw tot de harde val na het rampjaar in 1672. Van de nadruk op de familie en de groep naar het individualisme zoals we dat vandaag de dag kennen.

Mak heeft met deze familiegeschiedenis een heerlijk boek geschreven waaruit een beeld ontstaat van de Jannen Six en daarmee de geschiedenis van Nederland. Mak sluit zijn boek af met de opmerking dat het onmogelijk is de complexiteit van mensen te zien alleen op basis van wat ze achterlieten. Dat klopt natuurlijk helemaal, maar de Sixen kunnen iets wat voor de meeste Nederlanders onmogelijk is namelijk: terugkijken in de tijd via de tastbare herinneringen die de generaties voor hen achterlieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *