365 dagen bloggen, dag 265: ‘Over Stefani Joanne Angelina Germanotta’

De afgelopen jaren schijnt ze uitgegroeid te zijn tot een van de pop-iconen van onze tijd, maar ik zou niet weten of ik een nummer van haar ken. Toch heb ik tot 1.00 uur vannacht gekeken naar een documentaire over haar leven: ‘Gaga: five foot two ’.

Stefani (Lady Gaga) is een in 1986 geboren Amerikaanse zangeres met Italiaanse roots van 1 meter 55 hoog. In de documentaire volgen we haar leven rondom het uitkomen van een nieuw album. Het lijkt echter boven alles een eerlijke en rauwe documentaire. Niet zozeer over de popster, maar over de mens. Iemand die zich met de mensen waarmee ze werkt verbindt, een familiemens, die net als meeste van ons hunkert naar liefde en geborgenheid. Iets wat ze niet altijd vindt in een leven waarin de meeste mensen om haar heen daar zijn omdat het hun werk is. Zo verzucht ze op een gegeven moment: ‘de hele dag door zitten ze allemaal aan mij, maar ’s avonds gaat iedereen naar huis, maar blijf ik alleen achter.’

Ook de worsteling zien met haar fysieke gesteldheid is bijzonder. Ze heeft door een heupbreuk de spierziekte fibromyalgie opgelopen. Ook als ze het uitgilt van de pijn blijft de camera lopen. Het is de superster (misschien is mens in deze context beter) op haar kwetsbaarst.

Zoals je misschien tussen de regels doorleest vond ik het een erg mooie docu. Meer in algemene zin houd ik van documentaires die iets laten zien van kwetsbaarheid en tegenstellingen, bij voorkeur in iemands karakter of iemands leven. Het is bijzonder dat iemand de camera zo dichtbij laat komen in ‘the good’, ‘the bad’ and ‘the ugly’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *