365 dagen bloggen, dag 246: ‘The Devil made me do it’

Ik snap ze wel die Middeleeuwse Katholieken die een aflaat kochten. Een bedrag in de collectezak en je was af van die ellendige duivel die je op de hielen zat. Ook in de kerkelijke stroming waar ik op groeide werd er regelmatig gesproken over ‘de duivel’. Niet dat mijn ouders mij ermee om de oren sloegen. Bij ons thuis geen excessen als: ‘als je stout bent ga je naar de hel’. Toch heeft het mij wel eens dwars gezeten, wat moet ik toch aan met die gevallen engel, dat symbool van het ultieme kwaad?

Mijn overdenkingen komen voort uit het kijken van de serie ‘Lucifer’ waarin de de Duivel het wel gehad heeft met de hel en toe is aan vakantie. Na een periode in Los Angeles besluit hij zijn vakantie permanent te verlengen. Behalve dat het een vermakelijke serie is, zit er (heel) soms ook een serieuze ondertoon in. Zo verzucht Lucifer regelmatig dat hij het ‘vuile werk’ moet opknappen voor God, maar ook dat mensen wel heel makkelijk naar hem verwijzen. ‘Don’t look at me the devil made me do it.’

Het verhaal van de Duivel zoals die in de bijbel staat is het verhaal van een gevallen Engel. De Duivel wilde als God worden en Hij verstoot hem vanwege zijn hoogmoed. Los van de hele theologie vind ik het een fascinerend idee dat goed alleen kan bestaan bij de gratie van slecht. Hoe weten we wat goedheid is als we het slechte niet kennen? Een vergelijkbaar dilemma als met de discipel die Jezus verraden heeft (Judas). Had die beste man wel echt een keus, er was toch ook een slechterik nodig in het verhaal? Iemand die Jezus zou uitleveren aan de mensen die hem uiteindelijk zouden doden. Jezus koos Judas als zijn discipel, maar wist hij toen al dat hij hem ging verraden? Wat zegt dat dan ook zijn keuze of over God zelf? Hetzelfde geldt voor de Duivel. Kan er ook een God bestaan zonder zijn slechte evenknie. En wat betekende dit voor de vrije wil van de betreffende Engel?

Gewoon een paar vragen waar ik over nadacht naar aanleiding van een TV-serie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *