365 dagen bloggen, dag 217: ‘Over ready player one’

Alvast een waarschuwing vooraf: ik ben heel enthousiast over dit boek en heb het daarom de hoogste score gegeven in ‘Goodreads’. Maar ben je geen liefhebber van de genres scifi en fantasy, heb je een gruwelijke hekel aan nerds of de jaren ‘ 80 van de vorige eeuw lees het boek niet én ga in 2018 niet naar deze film.  Is dat niet het geval, lees dan onderstaande review om je ervan te laten overtuigen dat ‘Ready player one’ een heerlijk boek is om je uren in te verliezen.

Zoals de meesten die mijn blogs volgen of die mij regelmatig spreken weten, ben ik een groot fan van de Amerikaanse vlogger Casey Neistat. Hij besprak niet zo lang geleden het boek in een van zijn vlogs. Het was een waarschuwing, namelijk: lees het boek nu voordat in 2018 de film uitkomt. Op die manier kun jij je eerst zelf een beeld vormen van deze wonderlijke wereld voordat Stephen Spielberg dit voor je doet. Nu waren de ‘Lord of the rings’ geweldige films, maar ze halen het op geen enkele manier bij de boeken, daarom leek het luisteren van ‘Ready player one’ mij een slim idee.

Al in 2011 schreef de Amerikaanse schrijver Ernest Cline het boek, waarna het in 2012 verscheen. Het boek speelt zich af in een wereld zo’n 50 jaar van nu waarin de wereld zo onaangenaam is geworden dat mensen zich verliezen in de ‘virtual reality’ wereld van “The oasis’. De hoofdpersoon (Wade Owen Watts, Parzival) is een van de miljarden mensen die dagelijks in ‘the Oasis’ onderduikt. Zijn echte leven is een aaneenschakeling van akelige omstandigheden en gebeurtenissen, maar online gaat hij naar school en ontmoet zijn enige vriend. Samen zijn ze geobsedeerd door de jaren tachtig van de 20ste eeuw. Dat komt omdat een geobsedeerde miljardair en bouwer van ‘the Oasis’, beloofd heeft na zijn dood zijn totale vermogen achter te laten aan diegene die zijn spel uitspeelt. Watts is samen met miljoenen anderen binnen ‘the oasis’ op zoek naar een geheim ei. Om hem te vinden moet hij zich verdiepen in de games, boeken, films en het leven in de jaren ’80 van de 20ste eeuw.

‘Ready player one’ heeft een geweldige combo van feitjes en ervaringen uit onze wereld, gecombineerd met een beeld van hoe de wereld er over 50 jaar uit kan zien. Als de virtuele realiteit zo echt is geworden dat hij niet langer verschilt van alles wat we nu als realiteit kennen. Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *