365 dagen bloggen, dag 111: ‘Waarom de tijd sneller gaat als je ouder wordt’

De afgelopen dagen luisterde ik naar het luisterboek: ‘Waarom de tijd sneller gaat als je ouder wordt.’ van hoogleraar geschiedenis van de psychologie Douwe Draaisma.

Uiteraard probeert Draaisma een antwoord te geven op de vraag die tevens de titel van het boek is. Het boek geeft om die vraag te kunnen beantwoorden een beeld van wat het brein is en hoe het werk. Niet door alleen te focussen op wetenschap en filosofie, maar ook door levens van mensen op te voeren. Mensen die op een of andere manier een bijzonder brein hadden, die bepaalde gaven hebben of hadden of die hun levens beschreven of gefotografeerd hebben. Aan de hand van die voorbeelden komen de verschillende functies van het brein tot leven. Uit het boek blijkt wat mij betreft wat een wonderlijk en bijna persoonlijk instrument het brein is. Het is het samenspel tussen de mens met zijn biologie, voorkeuren en interesses, zijn omgeving, en het brein zelf die samen het autobiografisch geheugen vormen.

Persoonlijk vond ik het beeld van Pompei een heel mooie. De stad die ooit werd overspoeld door lava uit de Vesuvius. Het was niet de eerste keer dat het gebeurde. Elke keer werd er een nieuwe stad gebouwd over de resten van de eerdere stad. Op die manier werkt het autobiografisch geheugen ook. Onze identiteit, de verhalen die ontstaan op basis van onze herinneringen vernieuwen zich constant. Ze zijn niet onwrikbaar, maar worden telkens opnieuw opgebouwd over onze eerdere herinneringen heen.

Overigens is het antwoord op de vraag waarom de tijd sneller gaat niet heel makkelijk te beantwoorden. Er spelen drie factoren een rol. Wat wel helpt is door constant in beweging te blijven en nieuwe ervaringen te blijven opdoen. Wil je precies weten hoe het zit, lees dan vooral het boek!

Andere boeken die ik gelezen heb of waar ik mee bezig ben die zijdelings of direct aan het onderwerp raken vind je onder deze blog. Laat even een comment achter als je zelf nog tips hebt. Ik houd mij aanbevolen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *