365 dagen bloggen, dag 29: ‘overeenkomsten tussen een voetbalwedstrijd en de kerk’

In principe is naar de kerk gaan niet heel veel anders als een voetbalwedstrijd bezoeken, bedacht ik mij terwijl ik gisterenavond in Almelo om mij heen keek. De supporters van PSV zette in de 80ste minuut het zoveelste lied in én samen met duizenden andere mensen keek ik gebiologeerd naar hoe PSV en Heracles Almelo een leuke pot voetbal op de mat legde. Een beetje samen zingen om je team aan te moedigen en daarna weer opgeladen naar huis.

Vanochtend schoof ik aan in de kerkbanken en bedacht ik mij dat er niet zoveel plekken meer zijn waar je eens rustig na kunt denken. Daarom ben ik nog steeds zo’n fan van naar de kerk toe gaan. Eén uurtje in de week de rust vinden om te landen. Antwoorden zoeken en (in mijn geval) vinden op de grote(re) vragen van het leven. Wie ben ik? Waarom ben ik er? Hoe ben ik verbonden met anderen? Wie wil ik voor de ander zijn?

Sommigen vinden die momenten van reflectie en verbondenheid op de yogamat, anderen in het stadion terwijl ze naar hun favoriete voetbalclub gaan kijken. Voor mij is één van de manieren om mij verbonden te voelen met iets dat groter is dan ik zelf ben, door naar de kerk te gaan. De muziek die mij raakt, woorden die mij dwingen om mijzelf te onderzoeken én het gevoel van verbondenheid tussen mijzelf en de mensen die ik er ontmoet. Niet zo heel anders dan een voetbalwedstrijd dus eigenlijk :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *