365 dagen bloggen, dag 21: ‘feiten en geloven’

Ik las in de krant dat de helft van het kabinet dat Trump van plan is om te benoemen niet gelooft in klimaatverandering. Het eerste wat ik mij afvroeg was, is klimaatverandering iets waar je in kunt geloven? Net als met die discussies over kinderen al dan vaccineren. Kan dat eigenlijk wel.  Is iets op een gegeven moment ook niet gewoon een feit?

Misschien is het wel heel vreemd dat juist iemand zoals ik, iemand die gelooft in een God zichzelf deze vraag stelt. Er zijn in de Westerse wereld veel mensen die vinden dat wetenschap langzaam maar zeker het geloof in een God onmogelijk maakt. Het zijn volgens deze mensen mooie verhalen. Als ik zeg dat ik geloof dan stellen zij zichzelf misschien wel dezelfde vraag als ik die mij stel als iemand zegt niet te geloven in klimaatverandering of vaccinatie. Hoeveel bewijs moet er komen voordat het een feit wordt dat er geen God bestaat, zouden ze mij kunnen vragen.

Ik las deze week het boek: ‘taal is zeg maar mijn ding’. Er werd ook stilgestaan bij geloven. Mensen die dingen zeggen als: ‘Ik geloof dat ik vind dat’. Met zo’n opmerking worden feiten platgedrukt. Een geloof is privé en het is ‘not done’ om daar vraagtekens bij te stellen. In die zin is iets neerzetten als een geloof in plaat van een mening ook een verdedigingsstrategie. Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik geloof (ok deze ironie ontgaat ook mij niet) dat zolang er ook over gediscussieerd mag worden geloof best naast de feiten mag blijven bestaan. Toch hoef je maar naar de afgelopen eeuwen te kijken om te zien dat het de rede is die ons als mensheid veel gebracht heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *