Love wins!

Tijdens de introductie van de lessen sociologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertelde mijn docent dat sociologie van je vraagt af en toe de wereld te bekijken als een buitenaards wezen. Ik heb dit altijd onthouden, omdat het aansluit bij één van mijn meer hardnekkige karaktertrekken. Ik ben geen groepsmens en ben vaak geneigd mij terug te trekken en van een afstand te observeren.

Ik moest hieraan denken terwijl ik het boek ‘love wins’ of in het Nederlands ‘En de meeste van deze is de liefde’ van Rob Bell aan het lezen was. Nu ben ik na het lezen van ‘Velvet Elvis’ een grote fan van deze Amerikaanse predikant, maar dit boek is ook weer een meesterwerk (bescheiden mening). Ik vind Bell een geweldige observator. Hij plaatst zich buiten het ‘christelijke denken’ laat dogma’s en cultuur los en is bereid om weer terug te keren naar de kern van waar het geloof om draait. In ‘love wins’ staan hemel en hel, Gods liefde en oordeel centraal. Hoe kun je de liefdevolle God en de God van het oordeel bij elkaar brengen? Zijn boodschap is dat zowel hemel als hel iets zijn van het nu én van de toekomst. Maar ook dat ze te maken hebben met onze keuzes als mens in plaats van de keuzes van God. Dat is schitterend, maar wat ik vooral mooi vind is het beeld van God en Jezus die uit zijn verhaal blijken. Een mystieke God die zo veel meer en groter is dan de God die wij angstige mensen van hem hebben gemaakt. Een God ook die veel meer dan de God die ik ken vanuit mijn gereformeerde opvoeding een God is van liefde, diepe en nooit eindigende liefde voor de mens. Zonder schaamte, zonder een gevoel van tekortkomen te mogen zeggen dat ik zijn geliefde zoon ben, dat het uiteindelijk om de liefde gaat. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen die dit leest, dat is een wijze les van ‘love wins’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *