Spiderman

Als iemand met grote voorliefde voor film en dan vooral films geïnspireerd op superhelden, is er een scene uit Spiderman waar ik aan moest denken van de week. In de film Spiderman sterft ‘oom Ben’ omdat Spiderman een overvaller laat lopen. Moraal van het verhaal: ‘Great power comes with great responsibility.’

Reden voor mijn overpeinzing was een e-mail van één van mijn directe collega’s. Op acp.nl hadden bezoekers -op zijn zachtst gezegd- minder genuanceerde reacties geplaatst. Dit riep de vraag op bij een aantal regionale ACP-vertegenwoordigers om de mogelijkheid tot reageren alleen nog voor ACP-leden open te stellen. Nu ben ik als kind van mijn generatie een internet-junkie. Ik geef het meteen toe. Ik ben zo’n jongen die je zelfs in een restaurant tegenover zijn vrouw nog de hele tijd met zijn telefoon ziet pielen. Iemand die veel sociale netwerksites actief besurft en van wie een groot deel van zijn sociale leven zich online afspeelt. En in de ogen van een aantal van jullie misschien nog wel erger: die zo naïef is om te geloven in een vrij internet. Ik heb dan ook totaal geen warme gevoelens bij het reguleren of zelfs blocken van meningen. Niet zozeer omdat ik geloof dat iedereen inhoudelijk bijdraagt aan het debat. Maar wel omdat het volgens mij uniek is wat er op dit moment bij de ACP mogelijk is. Politiemensen die met elkaar en anderen een podium krijgen om met elkaar in discussie te gaan over bijvoorbeeld werk en inkomen. Zonder inlog!

Los van het feit dat ik nog wel eens jeuk krijg van het gebrek aan nuance of kennis, verbaast het mij dat er zo weinig mensen zijn die een positief verhaal te vertellen hebben. Dat alles overpeinzend kom ik tot de conclusie dat Spiderman wel een punt had. Of de mogelijkheid om te reageren open blijft staan, is afhankelijk van al die duizenden mensen die elke maand onze site bezoeken en hoe ze er in slagen hun verantwoordelijkheid te nemen. Want met vrijheid komt ook verantwoordelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *