Mobiel werk(t)

Ik kan het mij nog goed herinneren dat ik ongeveer tien jaar geleden te horen kreeg dat mobiel internet de toekomst had. Iedereen zou overal en altijd het web op kunnen gaan. Mijn eerste gedachte was: “Daar heb ik mijn computer toch voor”. Inmiddels is het aantal gebruikers dat internet via zijn/haar mobiele telefoon gebruikt in 2010, ten opzichte van 2009, verviervoudigd. Mobiel internet is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en biedt kansen. Ook voor de politie.

Na een tweet via @Politiebond kreeg ik van een aantal collega’s voorbeelden gemaild van de wijze waarop zij internet op hun mobiel gebruiken om hun werk te vergemakkelijken. Ze onderhouden niet alleen contacten via Twitter. Er zijn ook collega’s die foto’s maken van een plaats delict (PD) en deze via hun mobiel naar hun werkmail sturen. Deze foto’s worden toegevoegd aan een proces verbaal (PV). Ook wordt internet gebruikt om (via Google) snel informatie te achterhalen van (potentiële) verdachten. Denk aan telefoonnummers en/of adressen. Op die manier wordt de meldkamer ontlast.

Een collega vertelde ook over haar contacten met vrijwillige politieambtenaren. Alle collega’s delen een agenda via een Gmail-account. Hierdoor kunnen zij via de telefoon online diensten aanmaken, wijzigen en invullen. Gezien de beperkte aanwezigheid van deze groep vrijwillige politiemensen is dit volgens deze collega een ideaal middel om alert en snel zaken te doen. Ook is er sprake van een actuele agenda.

De toekomst is mobiel, maar hoe die toekomst eruit gaat zien is nog onzeker. Japan en Zuid-Korea zijn voorlopers op het gebied van mobiel internet. Zo wordt er in Japan al jarenlang en op grote schaal betaald via de mobiele telefoon. Dat het gebruik van mobiel internet ook kansen op gaat leveren voor politie Nederland is zeker. Hebben jullie leuke voorbeelden van hoe internet op dit moment al wordt ingezet of vergezichten voor de toekomst? Mail even naar: [email protected] of stuur een reactie via @Politiebond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *