Covey training als startschot

Stephen Covey´s boek ´7 habbits of highly effictive people´ is door het Covey-instituut in Nederland vertaald in een training van 4 dagen. Drie daarvan heb ik inmiddels gehad dus nog één te gaan een mooi moment voor een korte evaluatie.
Natuurlijk draait het bij een dergelijke training om de inhoud, maar dat het leerhotel een geweldig inspirerende omgeving is, draagt bij aan het trainingsplezier. Een locatie waar wij als proefkonijnen fungeren voor MBO-studenten. Niet alleen de catering en het hotel, maar ook de beveiliging is in handen van de studenten. Echt super! Maar nu waar het om draait de inhoud. In de eerste twee bijeenkomsten sta jij als deelnemer centraal. Jouw eigen overtuigingen, jouw principes, maar ook hoe behaal ik een overwinning op mijzelf. Gewoonten als ‘pro-actief zijn‘, maar ‘de belangrijke dingen eerst doen‘. Behalve dat het wroeten in jezelf een lekker gevoel geeft, levert de training je ook concrete handvaten om je effectiviteit te verhogen. Je eigen overtuigingen en principes staan hierbij aan de basis. Hiervoor schrijf je onder andere een persoonlijk statuut. Een levend document dat richting moet geven aan jouw leven. Hieronder vind je de voorlopige versie van mij:
Ik sta niet alleen, mijn leven wordt verrijkt door mijn relaties met anderen en met God. Ik kies ervoor verantwoordelijkheid te dragen voor mijzelf, de mensen die op mijn pad komen en die dicht bij mij staan. Verantwoordelijkheid begint met betrokkenheid. Ik ben geen toeschouwer, maar neem actief deel aan het leven. Ik bewaar echter exclusief tijd en energie voor de belangrijkste relaties in mijn leven: de relatie met mijzelf (o.a. gezondheid), met God, mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden. Ik ben eerlijk en laat mensen in hun waarde. De ruimte die een ander nodig heeft, bepaalt daarom de grens van mijn eerlijkheid. Ik ben authentiek en blijf dicht bij mijzelf. Ik vraag van anderen om mij te zien zoals ik ben, maar ik zie anderen ook zoals zij zijn. Ik ben betrouwbaar in al mijn relaties. Ik luister naar anderen, probeer mij in hun te verplaatsen en begin met luisteren, voordat ik zelf gehoord wil worden.
De derde dag en vierde dag staan in het teken van jouw relatie met je omgeving. Hoe kun je een overwinning halen op je omgeving om zo uiteindelijk te komen tot een situatie van wederzijdse afhankelijkheid. Niet de ander, ook niet jijzelf, maar samen (wij) komt centraal te staan. Je wordt uitgedaagd om gewoonten te ontwikkelen die je daarbij helpen. Gewoonten als ‘denk win/win‘, maar ook ‘eerst begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden’ en ‘werk synergetisch’.
Deze training geeft het startschot. Het ontwikkelen van deze gewoonten, vraagt echter om een lange adem. Daar ben ik mij goed bewust van, maar toch… het is wel kicken!

Stephen Covey´s boek ´7 habbits of highly effictive people´ is door het Covey-instituut in Nederland vertaald in een training van 4 dagen. Drie daarvan heb ik inmiddels gehad dus nog één te gaan een mooi moment voor een korte evaluatie.

Natuurlijk draait het bij een dergelijke training om de inhoud, maar dat het leerhotel een geweldig inspirerende omgeving is, draagt bij aan het trainingsplezier. Een locatie waar wij als proefkonijnen fungeren voor MBO-studenten. Niet alleen de catering en het hotel, maar ook de beveiliging is in handen van de studenten. Echt super! Maar nu waar het om draait de inhoud. In de eerste twee bijeenkomsten sta jij als deelnemer centraal. Jouw eigen overtuigingen, jouw principes, maar ook hoe behaal ik een overwinning op mijzelf. Gewoonten als ‘pro-actief zijn‘, maar ‘de belangrijke dingen eerst doen‘. Behalve dat het wroeten in jezelf een lekker gevoel geeft, levert de training je ook concrete handvaten om je effectiviteit te verhogen. Je eigen overtuigingen en principes staan hierbij aan de basis. Hiervoor schrijf je onder andere een persoonlijk statuut. Een levend document dat richting moet geven aan jouw leven. Hieronder vind je de voorlopige versie van mij:

Ik sta niet alleen, mijn leven wordt verrijkt door mijn relaties met anderen en met God. Ik kies ervoor verantwoordelijkheid te dragen voor mijzelf, de mensen die op mijn pad komen en die dicht bij mij staan. Verantwoordelijkheid begint met betrokkenheid. Ik ben geen toeschouwer, maar neem actief deel aan het leven. Ik bewaar echter exclusief tijd en energie voor de belangrijkste relaties in mijn leven: de relatie met mijzelf (o.a. gezondheid), met God, mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden. Ik ben eerlijk en laat mensen in hun waarde. De ruimte die een ander nodig heeft, bepaalt daarom de grens van mijn eerlijkheid. Ik ben authentiek en blijf dicht bij mijzelf. Ik vraag van anderen om mij te zien zoals ik ben, maar ik zie anderen ook zoals zij zijn. Ik ben betrouwbaar in al mijn relaties. Ik luister naar anderen, probeer mij in hun te verplaatsen en begin met luisteren, voordat ik zelf gehoord wil worden.

De derde- en vierde dag staan in het teken van jouw relatie met je omgeving. Hoe kun je een overwinning halen op je omgeving om zo uiteindelijk te komen tot een situatie van wederzijdse afhankelijkheid. Niet de ander, ook niet jijzelf, maar samen (wij) komt centraal te staan. Je wordt uitgedaagd om gewoonten te ontwikkelen die je daarbij helpen. Gewoonten als ‘denk win/win‘, maar ook ‘eerst begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden’ en ‘werk synergetisch’.

Deze training geeft het startschot. Het ontwikkelen van deze gewoonten, vraagt echter om een lange adem. Daar ben ik mij goed bewust van, maar toch… het is wel kicken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *