Eigen waarde

Een gevleugelde uitspraak is: je bent niet wat je doet. Je baan of acties zijn een weerspiegeling van jezelf, maar bepalen niet je waarde als mens. Ik las een mooi voorbeeld in het boekje: ‘leiderschapslessen van Mandela’ en moest denken aan een waardevolle ontmoeting.

Een jaar of wat geleden kwam ik tijdens een concert een ex-collega van mijn vrouw en haar partner tegen. We praten over ons werk, maar ook over zijn culturele achtergrond. Ik stelde hem op een gegeven moment de vraag: zijn jouw familieleden niet trots op wat je hebt bereikt in je werkzame leven? Zijn antwoord: “Nee hoor dat is voor hen geen issue, alleen het feit dat ik familie ben is belangrijk.” Het onvoorwaardelijke wat eruit sprak, vond en vind ik inspirerend. Zijn waarde wordt niet bepaald door zijn baan of zijn status, maar het is genoeg dat hij familie / mens is. Eén van de eerste lessen van leiderschap uit het boekje wat ik aan het lezen ben, had een vergelijkbare strekking. Het ging over een chauffeur van een BP-medewerker die aan tafel werd uitgenodigd door Mandela en daardoor bevestigd werd als kostbaar mens.

Ik merk dat ik soms de neiging heb mensen af te rekenen op hun status in plaats van op hun mens zijn. Deze voorbeelden laat zien dat je als je mensen echt wilt motiveren en dienen, Allereerst de mens centraal moet staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *