Woorden voor waarden

Voordeel van werken voor een waardegestuurde organisatie is dat je af en toe de mogelijkheid krijgt om structurele discussies met elkaar te voeren. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat wij met een kleine groep mensen nadachten over nieuwe woorden voor oude waarden. De samenleving veranderd en de organisatie ook. In plaats van onze christelijk sociale waarden te veranderen, gingen wij op zoek naar woorden die aansluiten bij onze tijd. Wat is de essentie van termen als gerechtigheid, rentmeesterschap en rechtvaardigheid en hoe vertalen wij die naar nieuwe woorden?

Ik moest aan die discussie denken terwijl ik naar Buitenhof keek waar Wijfels opriep tot een structurele discussie over de koers van zijn en mijn partij, het CDA. De politiek (inclusief het CDA) die geen antwoord weet te formuleren op de problemen van vandaag de dag. Problemen die niet meer te definiëren zijn langs de oude politieke lijnen van links of rechts en dus vragen om structurele discussies en koerswijzigingen. Problemen ook die veel breder spelen dan in alleen Nederland en die dus vragen om een Europese misschien zelfs wereldwijde scope.

Ik geloof dat de waarden van het christelijk sociaal en christelijk democratische gedachtegoed nog steeds actueel zijn. Het gaat er alleen om op welke issues ze worden toegepast. Daar zit de zoektocht voor het CDA en centraal daarbij staat de kiezer. Niet om maar ja te knikken en te doen wat de kiezer wil, maar wel om de issues te bepalen die spelen. Daarna is het een kwestie van leiderschap en redenerend vanuit je waarden met aansprekende woorden aan mensen uitleggen waarom je op issues bepaalde keuzes maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *