Gebod 13: ‘Gij zult een voorbeeld zijn’

gebodenEen van de meest positieve en meteen ook moeilijkste dingen binnen relaties is dat de ander al snel een spiegel wordt van jou. Het maakt niet uit of het gaat om je geliefde, je collega of een vriend. In een relatie spiegelt de ander iets van je mooiste, maar ook je minder mooie kanten. Binnen mijn huwelijk is mijn vrouw mijn spiegel en terwijl ik las in ´de 21 geboden van modern leiderschap´ dacht ik aan een zo´n spiegelmoment.

Gebod 13 is ´gij zult een voorbeeld zijn´. Een paar maanden lang had mijn vrouw hypocriet tot een thema verheven. Wat wil zeggen dat haar was opgevallen dat ik te vaak de veelal door mijzelf bedachte ´spelregels´ wel erg in mijn eigen voordeel uitlegde. Voorbeelden onthouden is nooit mijn sterkste punt, het lukt mij al niet als wij ruzie hebben, laat staan nu. Het enige wat ik mij herinner is dat zij, nadat ik er een week over had nagedacht toch wel een punt(je) had. Het lastige met dit onderwerp is dat hypocrisie vaak niet voortkomt uit onwil of uit een idee vandaag word ik eens lekker hypocriet. Bij mij komt het vaak voort uit de vaste overtuiging dat iets goed is. Dat goede als doel neerzetten voor mijzelf en mijn omgeving, maar helaas uiteindelijk niet aan mijn eigen verwachtingen kunnen voldoen. Dat maakt het effect van hypocrisie niet minder funest. Als ik niet doe wat ik zeg en zeg wat ik doe verlies ik het belangrijkste wat ik heb, namelijk: mijn geloofwaardigheid en daarmee mijn betrouwbaarheid.

In het kader van gewoon doen, is ‘Gij zult een voorbeeld zijn’ mijn goede voornemen voor de komende weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *