Leiderschap: doorbreken status quo

leiderschapEen paar maanden geleden las ik in de krant dat meer dan de helft (weet het precieze percentage niet meer) van wat ik doe routine is. Mensen zijn gewoontedieren en of je het nu leuk vindt of niet, binnen de kortste keren beland je in een sleur. In het al eerder aangehaalde boek ‘Tribes’ van Seth Godin word als het gaat om leiderschap onder andere gesproken over het doorbreken van de status quo.

Passief naar actief
Soms heb je van die momenten dat je het even helder ziet. Dat had ik een aantal maanden geleden. Voor mijn gevoel werd ik op mijn werk steeds minder productief en behalve dat begonnen de dingen die ik deed mij ook steeds vaker tegen te staan. Ik begon na te denken waar dit gevoel vandaan kwam en mijn conclusie was: ik word passief. Nu is het niet erg om op zijn tijd rustig af te wachten, maar langzaam maar zeker werd ik ook passief op die onderwerpen waarop actie van mij werd verwacht. Daarnaast merkte ik dat die passiviteit verder ging dan alleen op mijn werk. Het werd ook zichtbaar in mijn persoonlijk leven.

Volgen of leiden
Over het algemeen is het makkelijker om te volgen of een reactie te geven, dan om het voortouw (de leiding) te nemen. Ben je passief dan blijf je vanuit je comfortzone opereren. Besluit je zoals ik dat deed dat je dit patroon wilt doorbreken, dan is dat eng. Ik zou daar nog wel even over uit kunnen weiden, maar daar zijn genoeg boeken over geschreven. Wat mij vooral verbaasde is dat het zo makkelijk is om in passiviteit te blijven hangen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het lastig is passiviteit te doorbreken. Het heeft namelijk verschillende ‘stadia’. Eerst moet je het herkennen, doen moet je het verlangen hebben het te doorbreken en als laatste moet je het op één of andere manier anders gaan doen.

In het boek beschrijft Godin een leider als iemand die geen genoegen neemt met de status quo. Ik vind het wel een interessante gedachte. Om de status quo te doorbreken heb ik zelf ervaren dat je een aantal fases doormoet. Als je wat meer inzoomt op die fases met de bril van leiderschap, dan komen er (volgens mij) een aantal interessante dingen uit, maar voor nu even genoeg. Ik kom hier (waarschijnlijk) op terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *