Wat doe jij met ‘die’ zwerver?

Het Landelijk Netwerk voor Christelijke Politieambtenaren (LNCP) zoekt verbinding met collega’s. Tijd om eens kennis te maken.

Het LNCP zoekt verbinding tussen het geloof en hun werk.
Een rode tas, een zwarte en een bruine jas. Met die omschrijving is elkaar vinden op station Utrecht een stuk makkelijker. Samen met LNCP-bestuursleden Bart en Martijn zoek ik daarna een geschikte plek om, onder het genot van een kop koffie, nader kennis te maken.

Relatie geloof en werk
Eerlijkheid, verslaving(szorg), oog voor de ander, maar ook geweld en traumaverwerking zijn thema’s waarmee het LNCP al eerder aan de slag ging. “Mijn passie is het leggen van de relatie tussen mijn geloof en mijn werk”, vertelt LNCP-voorzitter Bart Spierenburg. “Dit overkoepelende thema vertalen wij als netwerk naar twee bijeenkomsten per jaar, de zogenoemde ‘Dien(d)ersdagen’. Daarnaast versturen wij een digitale nieuwsbrief aan de collega’s in ons netwerk en is er ruimte voor het delen van ervaringen op ons forum (www.lncp.nl), maar ook tijdens bijeenkomsten of persoonlijke ontmoetingen in de regio.”

Handelen vanuit je waarden
Het netwerk ging ooit van start als een ‘spin off’ van bijeenkomsten van christelijke collega’s. Inmiddels zijn 350 collega’s verspreid over het hele land lid van het netwerk. Bart: “We hebben een prachtig vak, maar ook een heel moeilijk vak. Iedere collega leeft en werkt vanuit zijn eigen pakket aan waarden en normen en stuit in de uitvoering van het dagelijks werk vast op dilemma’s. Mijn streven is dat met het aantrekken van het uniform Bart niet in de kast verdwijnt, maar dat ik op m’n werk echt mezelf kan zijn. Het is soms best lastig om op te boksen tegen vooroordelen. Al dan niet terecht bestaat er een beeld van dé hypocriete christen; op zondag in de kerk, maar op het werk… Ons netwerk wil vanuit onze christelijke overtuiging collega’s ondersteunen en motiveren om te staan voor waar ze in geloven. Niet door er alleen over te praten, maar vooral ook door er naar te leven.”

Dien(d)ersdagen
“Een goed voorbeeld van wat het netwerk doet, zijn de Dien(d)ersdagen”, vertelt Bart. “Twee keer per jaar komen wij bij elkaar en staan we stil bij actuele thema’s in het werkveld. Hoe ga jij om met de zwerver die al vijftig keer voor openbaar dronkenschap is binnengebracht en hoe zegt de bijbel dat je met zo’n persoon moet omgaan? Welke rol speelt het geloof in het verwerken van de vreselijke dingen die je soms voorbij ziet komen? Naast samen nadenken over hoe je praktisch christen kunt zijn op je werkplek, is het ook een mooie gelegenheid om pure vakkennis en informatie te delen met collega’s uit heel Nederland.”
Vlak voordat wij afscheid nemen, zegt Bart: “Het is belangrijk dat je elkaar scherp houdt en dingen doet vanuit waar je in gelooft. Wie je bent en wat je doet, moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Het gaat er vooral om dat je echt kunt zijn wie je bent.”

Meer informatie?
Wil je meer weten over dit landelijke netwerk voor en door politiecollega’s? Kijk op www.lncp.nl of stuur een e-mail naar: [email protected]

Bovenstaand artikel is in augustus 2007 gepubliceerd in Politiebericht , het bondsmagazine van Politievakbond ACP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *